Česko a Rakousko se dohodlo na boji proti kůrovci

14.10.2009

Název zdroje: ČT 1 Datum vydání: 14.10.2009 Nadpis: Česko a Rakousko se dohodlo na boji proti kůrovci Pořadí: 4 Relace: Události v regionech - Praha Autor: Aleš Hazuka Moderátor: Jan Hrubeš Oblast: Televize

Moderátor Česko a Rakousko se dohodlo na boji proti kůrovci. Dohodu, která má šíření kůrovce ze Šumavy omezit, uzavřeli český ministr životního prostředí a jeho rakouský kolega. Počítá i s pravidelným monitoringem lesa na hranicích i se zásahy proti lýkožroutu. Situací se navíc bude zabývat meziparlamentní komise, která by měla hledat kompromis mezi ochranou pralesa a opatřením proti kůrovci. Nejen ochranáři ale i politici, a to i zahraniční, teď ostře sledují vývoj na Šumavě podobně jako kolega Aleš Hazuka. Aleši, proč teď jednání nabývají na intenzitě?

Aleš Hazuka, ČT, České Budějovice: Doslova lavinu spustili zástupci Jihočeského kraje, kteří chtěli vyhlásit na Šumavě stav nebezpečí. Důvodem je právě kůrovcová pandemie. Správci parku volí obě metody, buď stromy kácet, nebo je nechat stát. Podle lesníků se kůrovec velmi rychle šíří, když se nekácí. Do sporu zasáhli Rakušané, proto se dnes politici sešli.

Autor Úsek národního parku sousedící s Rakouskem rozdělili jeho správci do 4 sektorů. Vytvoří asi 300 m široký pás, kde se bude proti kůrovci efektivně a účinně zasahovat. Plánují nedestruktivní metody.

Jakub Kašpar, mluvčí, Ministerstvo životního prostředí: To znamená loupání stromu nastojato a postřik v lesích.

Autor V oblasti horských smrčin v nejvyšších částech hraničního hřbetu Trojmezné, která patří k nejcennějším územím, zůstává režim bezzásahový.

František Krejčí, ředitel Správy NP Šumava: Čekali jsme na podpis dohody od jara.

Autor Zvláštní režim začíná platit také v rakouských hospodářských lesích. Ty přiléhají k nejcennějším zónám parku. Rakušané se zavázali, že zásahy proti kůrovci nepovedou k holinám, které by otevřely šumavské porosty síle větru.

Erwin Preiner, předseda Spolkové rady Rakousko: Podepsaná dohoda je klíčovým dokumentem pro obě země. Situace není dobrá a musíme s ní něco dělat.

Autor Zástupci Jihočeského kraje, kteří hrozili v létě vyhlášením stavu nebezpečí, dohodu vítají.

Kateřina Koželuhová, mluvčí Jihočeského kraje: Chceme mít se sousedy dobré vztahy, dohoda není o žádných náhradách.

Autor Kůrovce na Šumavě by mohla řešit také meziparlamentní komise. Volá po ní česká strana a rakouská dnes takový návrh neodmítla.

Přemysl Sobotka /ODS/, předseda Senátu: Téma kůrovec je velmi silné pro Rakušany, kteří se obávají a dneska mají poměrně velké škody.

Autor Na území parku lesníci letos vytěžili téměř 200 000 m3 dřeva napadeného kůrovcem. Za posledních 20 let je to těžba rekordní.

Moderátor Je možné odhadnout další vývoj, co se bude dít v lesích a na mezinárodní politické scéně právě kvůli kůrovci?

Aleš Hazuka, ČT, České Budějovice: Odborníci předpokládají, že kalamita by mohla vrcholit v příštím roce. Je to ale zatím jejich odhad. Není jasné, kdy se sejde expertní komise.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering